Translate

Romani tromanipe! Loli akcija
Kategorija: Antifa
Iako se vladajuća garnitura voli busati u prsa antifašizmom, njihova praksa zorno pokazuje da su riječi od djela udaljene svjetlosnim godinama. Nakon što su u strahu pokleknuli pod pritiskom naroda i nedavnozabranili javno okupljanje nacista iz Europe, vladajući su pokušali taj moment iskoristiti kako bi opravdali antifašističku etiketu koju su si sami nalijepili. Takva odluka, koja je možda i naišla na odobravanje kratkovidnih pojedinaca, je ništa drugo nego najobičnije kalkulantstvo preko kojeg je vlast pokušala pobrati simpatije i iskoristiti evidentnu narodnu mržnju prema nacistima da bi se „dokazala“ kao antifašistička.
Taj nezasluženi epitet sasvim je jasno demaskiran, ako je uopće i bilo sumnje, nedavnim rasizmom prema Romima što je ustvari i logična posljedica politike koja se oslanja na metode klasnog potlačivanja i svoju vladavinu održava umjetnim podjelama. Rasizam sličan onome o kojemu slušamo u EU iz usta Sarkozya, Merkel, Camerona i sličnih, imali smo priliku čuti i ovdje i to iz usta istaknutih policajaca. Trenutak u kojem je krenula hajka na Rome nije slučajan, nije niti posljedica Ostojićevog lošeg dana ili pak krivog konteksta. On je odabran kao odgovor političke oligarhije na probleme koje ona nije u stanju riješiti. Bijeda koja zahvaća sve veći broj ljudi dovodi do očaja što se odražava i sve većim brojem kriminalnih radnji. Sistemu, koji je isključivi krivac za sve izraženije materijalno propadanje sve širih slojeva, potreban je dežuran krivac, a upravo su Romi kao najdiskriminiraniji te najnezaštićeniji dio društva najpogodniji za to. Odgovornost za nedavne porazne statistike koje su u realnom životu puno opipljivije od suhoparnih brojki, vladajući su svalili na Rome. U tom kontekstu izjava ministra MUP-a Ranka Ostojića da su pripadnici romske zajednice glavni počinitelji imovinskih delikata na području Međimurske županije i da bi ona bila sigurna da nema Roma ima sasvim jasno značenje. Također, izjava da se socijalna pomoć namijenjena Romima koristi za kupovinu alkohola, a ne za životne potrebe ima svoju svrhu u održavanju stereotipa i produbljivanju predrasuda koje će Rome držati na marginama društva, a upravo su tamo oni najkorisniji vladajućima. Kakve sve posljedice imaju ovakve, u najmanju ruku neutemeljene izjave, pokazuje činjenica položaja u kojem se Romi nalaze i nedavnog rasističkog prosvjeda u Škabrnji pod vodstvom načelnika, nakon kojeg su Romi u strahu napustili to područje.
U istom periodu, početkom travnja, ministrica socijalne politike Milanka Opačić obišla je romsko naselje Parag, no u malo drugačijem kontekstu. Ona je, naime, išla, kako i priliči jednoj takvoj ministrici, govoriti o suživotu, integraciji, o tome kako država puno daje za Rome itd. Pritom je za suputnike izabrala nekoliko tjelohranitelja da je valjda čuvaju od polugole djece jasno kazujući da se očito s Romima nikada ne može sigurno znati. Jedna je od glavnih tema pritom bila ona o socijalnoj pomoći o kojoj se priča kao da se radi o ministarskim primanjima, a koja realno nije dostatna niti za surovo preživljavanje. I kao svaki dobri gost tako je i ministrica došla u goste s darovima. No to nisu bili satovi, koferi s novcima, bianco čekovi, umjetnine, vlasnički listovi tvornica i slično, već je donijela košaru punu bombona. Nakon što ju je stavila na prašnjavi pod, pod budnim okom osiguranja, krenuo je metež među djecom što su sve zabilježile kamere kao i osmijehe zadovoljstva prisutnih u odijelima. Doista „krasan“ prikaz socijalne politike u ruhu SDP-a, odnosno tretiranja te djece kao stoke.
Da sve ne bi ostalo na vrhu i „baza“ je uključena u ovu antiromsku kampanju. Tu je posebno značajna izjava načelnika PU Osječko-baranjske županije Željka Prše koji je puno direktnije od Ostojića konstatirao da Rome treba protjerati jer drugog načina nema. Izjave koje zagovaraju političku praksu kakvih smo se kroz povijest nagledali su i danas sastavnim dijelom kapitalističke stvarnosti. Antifašistička akcija može biti djelotvorna samo ako se shvati poveznica između ekonomske baze i političke nadgradnje. Ne nasjedajmo na režimsku propagandu protiv Roma! Vodimo ustrajnu borbu protiv državnog rasizma koji nas pokušava podijeliti! Ustanimo protiv diskriminacije Roma!
Crvena akcija svim Romima koji danas slave želi sretan Đurđevdan!
Romani tromanipe! (Romska sloboda!)
Loli akcija (Crvena akcija)